Fontos tudnivalók a második fordulóról

Mikor szavazunk? Kinek kell előre jelentkezni? Mennyi idő? Itt vannak a részletek

elovalasztas2019.hu 2019-06-04

A legfontosabb tudnivalók szavazóként

Javában zajlik a Budapesti Előválasztás, az indulni akaró jelöltek gyűjtik az ajánlásokat Budapest közterületein. Íme szavazóként a legfontosabb tudnivalók!

Mikor van a szavazás?

Egy héten át az alábbiak szerint:

Szavazósátrak nyitvatartása

 • 2019. június 20-22., csütörtök-szombat 9.00 - 19.00-ig
 • 2019. június 23., vasárnap 9:00-16.00
 • 2019. június 24-25., hétfő-kedd 9:00-19.00
 • 2019. június 26., szerda 9:00-12.00
 • Hogyan lehet szavazni?

  Minden szavazási típusnál kötelező feltétel az Adatkezelési Hozzájárulás elfogadása, és a személyes adatok hiteles igazolása (személyesen fényképes igazolvány bemutatása vagy Ügyfélkapuról letölthető PDF-adatlap tanúsított beküldése az aHang.hu rendszerén keresztül.

  Szavazni lehet személyesen vagy online:

  • Személyesen 2019. június 20-26. között Budapest közterületein, sátrakban (nem igényel semmilyen előzetes jelentkezést)
  • Előzetes jelentkezést követően online, a szavazás hetében

  A személyes szavazáshoz tehát nem kell előre jelentkeznie!

  Mennyi időt vesz igénybe a szavazás?

  Személyes szavazás esetén néhány percet, előzetes jelentkezést követő online szavazás esetén 1 percet.

  Miért kellett előzetesen személyesen jelentkezni az online szavazáshoz?

  Adatvédelmi és azonosítási okokból. Az adatvédelmi jogszabályok értelmében különleges személyes adatokat csak egyértelmű jelzés mellett (pl. írásos aláírás) lehet kezelni, az előválasztási részvétel pedig politikai preferenciát tükröz, hiszen résztvevői deklaráltan az ellenzék jelöltjét keresik.

  Ha az online szavazást nem előzte volna meg a személyes adatok hiteles ellenőrzése, elég lett volna egy e-mailcím megadása, ennek ellenőrzésre gyakorolt következményeit pedig mindenki könnyen beláthatja, aki regisztrált valaha új emailcímet.

  A Budapesti Előválasztás tétje a változás közös jelöltjének megtalálása. Az ebben való részvétel feltétele egyetlen hiteles személyazonosítás. Pár perc személyes megjelenés nem nagy ár a közös döntés lehetőségéért, miközben több mint egy hónapon át adott az online szavazásra való jelentkezés is.