Legfontosabb tudnivalók

Mikor szavazunk? Kinek kell előre jelentkezni? Mennyi idő? Itt vannak a részletek

elovalasztas2019.hu 2019-01-24

A legfontosabb tudnivalók szavazóként

Javában zajlik a Budapesti Előválasztás, a jelöltek gyűjtik az ajánlásokat, már lehet jelentkezni az Előválasztás Névjegyzékébe. Íme szavazóként a legfontosabb tudnivalók!

Mikor van a szavazás?

Egy héten át az alábbiak szerint:

Szavazósátrak nyitvatartása

 • 2019. január 28., hétfő-szombat 9.00 - 19.00-ig
 • 2019. február 3., vasárnap 9:00-12.00
 • Az irodai szavazóhelyiségek nyitvatartása helyszínfüggő, itt a pontos lista!)

Szavazósátrak helyszínei:

 • Széll Kálmán tér (Moszkva tér)
 • Nyugati tér
 • Blaha Lujza tér
 • Örs vezér tere
 • Móricz Zsigmond körtér
 • Csepel, Görgey Artúr tér
 • XV. kerület, Fő tér

Hogyan lehet szavazni?

Kötelező feltétel a Budapesti Értéknyilatkozat és az Adatkezelési Hozzájárulás elfogadása,fényképes igazolvány bemutatása, valamint az elérhetőségi adatok megadása.

Szavazni lehet személyesen vagy online:

 • Személyesen a fenti héten minden kijelölt helyiségben
 • Előzetes jelentkezést követően online, a szavazás hetében

A személyes szavazáshoz tehát nem kell előre jelentkeznie!

Mennyi időt vesz igénybe a szavazás?

Személyes szavazás esetén néhány percet, előzetes jelentkezést követő online szavazás esetén 1 percet.

Szavazóhelyiségek

Összesen 33 helyen lehet szavazni, 7 közterületen elhelyezett sátorban és további 26 szavazóhelyisében (irodában).

Van lehetőség mozgóurna igénylésére?

Igen. Arra kérjük, hogy telefonszáma és lakcíme megjelölésével írjon e-mailt az info@elovalasztas2019.hu címre, vagy telefonon jelezze igényét a 06 80 980 027 (8-19h közt) ingyenesen hívható zöld számon! Kollégáink a szavazás hetén telefonon egyeztetnek Önnel a mozgóurna kiszállásáról! Fontos! A lebonyolító szervezetek több képviselője is jelen kell legyen, így a kérések feldolgozása időt vesz igénybe, előre is kérjük megértésüket és köszönjük türelmüket!

Miért kellett előzetesen személyesen jelentkezni az online szavazáshoz?

Adatvédelmi és azonosítási okokból. Az adatvédelmi jogszabályok értelmében különleges személyes adatokat csak egyértelmű jelzés mellett (pl. írásos aláírás) lehet kezelni, az előválasztási részvétel pedig politikai preferenciát tükröz, hiszen résztvevői előztesen elfogadják a Budapesti Értéknyilatkozatot.

Ha az online szavazást nem előzte volna meg személyes ellenőrzés, elég lett volna egy e-mailcím megadása, ennek ellenőrzésre gyakorolt következményeit pedig mindenki könnyen beláthatja, aki regisztrált valaha új emailcímet.

A Budapesti Előválasztás tétje a változás közös jelöltjének megtalálása. Az ebben való részvétel feltétele egyetlen személyes megjelenés, egy alkalommal 3-4 percre Budapest több mint 30 helyszínének egyikén vagy a szavazás hetén, vagy azt azt megelőző több mint ey hónapban. Az előzetes jelentkezésre 2018. december 27. és 2019. január 23. között volt lehetőség (előbb 10, majd folyamatos bővülés mellett januárban 43 helyen). Úgy hisszük, pár perc személyes megjelenés nem nagy ár a közös döntés lehetőségéért, miközben több mint egy hónapon át adott az online szavazásra való jelentkezés is.